Specificaties

Bouwjaar: 1934
Werf: De Jong & Smit, IJsselmonde
L x B x dg: 17.03 x 4.35 x 1.80 m
Bouwnummer 79
1X 2cilinder Brons nummer 3200 uit 1930
vermogen 120 apk bij 300 rpm.

boot1boot2 boot3
foto

Eigenaar

Na de benodigde opleidingen heeft Johan Verschoor samen met zijn drie broers jarenlang een rederij gehad met verschillende containerschepen. Tegenwoordig is hij vooral werkzaam in de binnenvaart.

Maar ook in zijn vrije tijd staat Johan graag achter het roer.
“Ik ben op mijn best als ik omringd ben door het water en.. door gezellige mensen. Boottochtjes organiseren is mij dan ook op het lijf geschreven.”

Over Tijma

De Tijma is een tachtig jaar oude sleepboot van Nederlandse makelij. Veel aan het schip is nog in originele staat. De roef is knus en u proeft nog de sfeer van de jaren dertig, maar voorzien van alle moderne gemakken. Compleet uitgerust met keuken en toilet heeft de Tijma plaats voor twaalf personen.

De Tijma is in 1934 aangeschaft door de heer Verschoor. Grootvader van de huidige eigenaar Johan Verschoor. De situatie destijds was te vergelijken met de huidige. Werven bouwden op eigen rekening schepen, maar door de invallende crisis in de jaren dertig bleven de kopers weg.

Opa Tijs Verschoor had in die tijd reeds een sleepschip (Bonna Attente) en vijf kinderen waarvan drie zoons en twee dochters. De zoons zagen wel brood in de boot, die klaar lag bij scheepswerf De Jong en Smit in IJsselmonde. Het eigen schip zou versleept kunnen worden en door andere erbij aan te knopen zou de omzet kunnen worden verhoogd. Toch is er nog heel wat overredingskracht nodig geweest om hun vader zover te krijgen, maar uiteindelijk  ging Tijs Verschoor overstag. Na de aankoop kreeg de boot de naam Tijma, de afkorting van Tijs en zijn vrouw Marie.

In de loop der jaren heeft de boot heel wat sleepwerk verricht. Een schip met 950 ton laadvermogen op de eerste lengte en de Bonne Attente (450 ton) op de tweede lengte behoorde in die jaren tot de normaalste zaak voor de met de 120 pk Brons uitgeruste Tijma. In 1962 heeft  Verschoor de boot uiteindelijk verkocht. Daarna heeft zij diverse (woon) eigenaren gehad. Drie jaar geleden heeft de  tachtig jaar oude sleepboot een grondige restauratiebeurt  gehad en is de prachtige oude Brons motor weer gaan draaien. Vorig jaar kwam de Tijma dankzij kleinzoon Johan weer terug bij de familie.